Tidsvåg – dokumentärfilm och dagens teknikutveckling

Tidsvåg var en interaktiv mässa som ägde rum vid tre tillfällen under 90-talet i Göteborg. För många göteborgare blev det deras första möte med VR, AI och internet. Lars Printzén fångade Tidsvåg 1995 på film. Nu 24 år senare visades dokumentärfilm upp på Tidsvåg – en spelfest.

– Jag gick igenom gamla band med filmat material jag hade hemma när jag plötsligt hittade allt jag hade dokumenterat från Tidsvåg. Jag hade nästan glömt bort att jag hade det, berättar Lars Printzén, filmare, fotograf och videokonstnär.

När han tog kontakt med Elisabeth Tegner, initiativtagare till Tidsvåg, för att fråga om de inte skulle ha en visning av dokumentären så tänkte hon genast steget längre. ”Vi gör en ny Tidsvåg!”

Men vad var det egentligen som gjorde Tidsvåg så unikt att konceptet var värt att återuppliva 2019?

– Tidsvåg var en blandning mellan konst, kultur och IT. Man blandade ingenjörer och konstnärer och gjorde något helt nytt i Sverige. Det kan liknas med experimentet Art and Technology som gjordes på 60-talet. När Tidsvåg kom till Göteborg var det något helt nytt. Folk med intresse för teknik fick träffa folk med intresse för att skapa. Då uppstod något som inte hänt tidigare, förklarar Lars.

Den 6 april ägde Tidsvåg – en spelfest rum på Frilagret i Göteborg som del av Vetenskapsfestivalen Göteborg. Om de första Tidsvåg-mässorna handlade om mötet mellan teknik och konst var fokus denna lördag på spel och att lyfta kvinnliga spelutvecklare; ett område Elisabeth jobbat med under de senaste tjugo åren.

– I år har konceptet nischats för att locka unga kvinnor i spelbranschen. Tidsvåg handlar alltid om att göra ett avstamp om var vi är och var vi befinner oss. Nästa gång skulle det kunna handla om 5G eller helt annat teknik. –

Varför är det intressant att återuppliva ett koncept tjugofem år senare?

– Man glömmer ibland hur snabbt det har gått. Vi går omkring med jätteavancerade appar i våra mobiltelefoner i år, för tjugofem år sedan pratade man om att tekniken kanske kunde få mer utrymme i vardagen. Jag skrattar ibland när jag tänker tillbaka på hur högtravande man pratade om internet då, medan vi idag tar det för givet och det finns överallt.

Om man tänker 20 år framåt – vad kommer vi skratta åt då?

– Det går bara att gissa hur samhället kommer att utvecklas under de kommande 20 åren. Jag tror inte ens att vi kommer att använda digitala enheter då längre, utan vi kommer bara ha en massa kontaktytor överallt runtomkring oss. Kanske är tekniken redan inopererad från födseln.

Men ambitionen nu är inte att vänta tjugo år till nästa Tidsvåg utan att skapa ett återkommande evenemang där besökare bjuds in att lära sig om och interagera med det senaste inom teknik och konst, och få en förståelse för hur de ska kunna bidra till utvecklingen.

– Kanske blir det på en av de här mötesplatserna där engagerade människor träffas som andra initiativ föds som kommer att forma morgondagen på sätt vi inte kan föreställa oss än, avslutar Lars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *