Från datavetenskap till spelbranschen

På Tidsvåg – en spelfest hölls ett antal small talks med kvinnliga spelutvecklare för att lyfta vikten av att få in fler kvinnor i spelbranschen. Oshede Munasinghe som läser Datavetenskap på Göteborgs universitet var programvärd under dagen. Hon har själv ett stort intresse för spelbranschen.

– När jag började plugga pratade alla om att man skulle jobba med backend, men jag har alltid varit intresserad av spel. Nu har jag börjat studera till Android-utvecklare på sidan och är även på gång med Unity, berättar Oshede Munasinghe.

Oshede började själv spela spel redan 1993 och har länge drömt om att jobba med spelutveckling eller speldesign.

– Jag studerar till Android-utvecklare för att jag har flera idéer om hur man kan använda mobilspel för att få till en positiv förändring. Idag sitter många ungdomar framför datorn inomhus och spelar i flera timmar. Jag vill få ut dem istället, och få dem att aktivera dem genom mobilspel i AR.

Oshede vill inspirera andra kvinnor att också söka sig till spelbranschen. Hon är själv aktiv inom den ideella föreningen DataTjej som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av data och IT.

– Jag vill visa andra kvinnor att man inte måste vara perfekt inom programmering för att ha stora idéer och något att kämpa för. Jag studerar datavetenskap men väljer ändå spelvärlden.

Hon upplever att hela teknikbranschen är väldigt mansdominerad, men vill gärna vara med och förändra bilden av vem som kan jobba med spel, datavetenskap eller computer science.

– Det känns som att spel har varit utvecklat för killar redan sedan 90-talet. Många föräldrar köpte Playstation eller Nintendo till sina söner, men spelintresse har inget med kön att göra. Det finns så många tjejer som är intresserade av att bli gamers. Vi kan också spela, och vi kan också utveckla spel, säger Oshede och fortsätter:

– Jag vill inte att ungdomar som pluggar IT och teknik ska tänka att det är en bransch för killar. Vi borde ha kommit längre än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *