Micro:bits är en slags microdator som kan programmeras att göra olika saker. Tekniken används bland annat inom skolan för att på ett intuitivt sätt lära ut programmering. På Tidsvåg – en spelfest skapade Gunnar Oledal en interaktiv trådlös ljusinstallation med micro:bits som besökarna fick bära på kroppen.
– Med micro:bits blir det enklare att lära sig programmering. Jag har använt det mycket för att utbilda lärare inom programmering så att de kan möta digitaliseringen av skolan. Det går att använda både blockprogrammering och textprogrammering för att styra micro:bits att göra olika saker.
Gunnar Oledal jobbar som researcher and developer på RISE Interactive där han specialiserar sig på att ta fram kreativa uttrycksformer med hjälp av teknologi. Inom sitt arbete ligger fokus på programmering och tillämpad forskning för att ta fram prototyper för forskning, elektronik och hårdvara.
Gunnar har skapat interaktiva konst- och teknikutställningar för ett antal mässor och event. Till Tidsvåg – en spelfest valde han att testa på ett helt nytt koncept med fokus på ljus och rörelse.
– Jag har skapat en interaktiv ljusinstallation där besökarna kan bära micro:bits runt halsen som halsband. Man ska kunna gå runt i lokalen, och om man hoppar eller trycker på sin egen micro:bit så reagerar alla andra micro:bits i rummet. Om en blinkar, så blinkar alla andra – det går som en våg genom rummet.
På plats på Tidsvåg – en spelfest sågs flertalet besökare gå runt med micro:bits runt halsen. Varje gång någon hoppade eller interagerade mitt sitt eget halsband så skickades radiovågor ut till alla andra enheter så att hela rummet fylldes med blinkande microdatorer.