Program (2019)

Program, talare och utställare

Tidsvåg – en spelfest arrangeras lördag den 6 april 2019 på Frilagret i Göteborg, mellan kl 14:00 – 20:00. På plats finns möjlighet att träffa spelstudios, teknikföretag, game artists och spelutbildningar, samt att lyssna på small talks med kvinnliga spelutvecklare.

Nedan följer en beskrivning av några av de personer, företag och organisationer som kommer delta. Programmet uppdateras löpande:

Blackbox – program och talare

14.30 Dokumentärfilm Tidsvåg 1995  (30 minuter)
Lars Printzen, filmare, fotograf, videokonstnär och Elisabeth Tegner, producent, hälsar välkommen.

Small talks
Tema: varför ska tjejer utbilda sig till spelutvecklare?

Programvärd: Oshede Munasinghe, Datavetenskap Program, Göteborgs universitet

15.15 Sara Lempiäinen, Game Designer för Trollskogen
Sara studerade Medieteknik på Kungliga Tekniska Högskolan och gjorde sitt examensarbete inom speldesign på en mobilspelsstudio. Hon har sedan dess jobbat med roller inom community management, webbutveckling, och usability testing på spelmotorer. Idag jobbar hon som Content Coordinator för Minecraft samt avslutar produktionen av Trollskogen som snart släpps på iOS-enheter.

15.30 Karoline Forsberg, speldesigner & Leila Hallenberg, Game Designer, Star Stable
Intresset för att skapa spel har alltid funnits hos Karoline. Till och med innan hon ens visste att man kunde jobba med det. Resan in mot spelindustrin började på Högskolan i Skövde, där hon pluggade dataspelsutveckling. Åren som följde där efter blandades av praktik på ett mobilspelsföretag i Kalifornien samt jobb som it-konsult innan hon slutligen landade på en liten, relativt okänd studio i Stockholm. Studion utvecklade spelet Star Stable Online. Karoline är nu inne på sitt 5 år som utvecklare för det populära hästspelet som fångat spelare över hela världen.

Leila is a Game Designer på Star Stable Entertainment, där hon har jobbat med att gameplay och olika funktioner i Star Stable. Hon håller för närvarande på att skifta till att jobba meed spelets ekonomiska design. Hon har en tendens att gilla spel som erbjuder en annorlunda eller unik upplevelse.

16.15 Anna Norrevik, VD på Antler Interactive
Anna visste redan när hon var 14 år gammal att hon ville driva spelföretag i framtiden och har sedan dess arbetat strategiskt för att nå sin dröm. Under 2014-2018 arbetade hon som producent på Paradox Interactive med ansvar för tid, budget och team på ett antal spelprojekt. Sedan sommaren 2018 är hon VD för Antler Interactive (före detta SVRVIVE Studios) som skapar mobila AR-spel för att låta människor över hela världen interagera och spela med ny teknik. Anna är själv gamer sedan länge och är ett stort fan av spelklassikerna Halo, Age of Empires 2 och The Longest Journey.

16.30 Mehrnaz Amanat Bari, spelprogrammerare Frostbite Stockholm
Mehrnaz är civilingenjör från KTH och jobbar som Software Engineer på Frostbite med focus på den centrala delen i motorn, dvs hur man bygger upp objekt, prefabs (mallar) och levels i ett spel. Innan dess var hon spelutvecklare på Paradox Interactive där hon fokuserade på artificiell intelligens och var en del av spelteamet som skeppade Stellaris. Mehrnaz älskar den utmanande och lekfulla miljön i spelindustrin, där kreativiteten flödar och man ligger i framkant av teknologin.

16.45 Liza Lind, ordförande Female Legends – e-sport community
Female Legends är ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel. På Tidsvåg kommer man kunna prova Overwatch hos Female Legends och få veta mer om mentorskapsprogrammet Dorothy som vill uppmuntra tjejer och icke-binära att våga satsa på en karriär i spelindustrin.

17.15 Johanna Schramm, kommunikatör på Futuregames / Changemaker Educations
Johanna har en bakgrund i spelbranschen där hon jobbat med marknadsföring, community management och grafisk design. Hon har även en kandidatexamen i spelgrafik vilket gett en bra förståelse för hur spelutveckling fungerar på djupet.

17.30 Nina Mujdzic, DataTjej, Näringslivsansvarig Göteborg
DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av data och IT. De strävar efter att förbättra relationen och förståelsen mellan sina medlemmar och näringslivet, samt DataTjejer emellan. DataTjej anordnar event året om såsom medlemsevent, inspirerande föreläsningar och företagsevent där medlemmarna får chans att träffa företag i IT-branschen.

17.45 Sara Lempiäinen, Game Designer för Trollskogen (samma talare som 15.15)

18.00 Mehrnaz Amanat Bari, spelprogrammerare Frostbite Stockholm (samma talare som 16.30)

Några av utställarna

Trollskogen, Alvstoft
Trollskogen är en interaktiv saga inspirerad av Nordisk folktro, utvecklat av Alvstoft. Det är en vandring genom skogen där du upptäcker olika djur och skogsväsen såsom rävar och troll genom att lösa små puzzel. Det är ett mobilspel på iOS som kommer släppas inom de kommande månaderna och kan spelas av både barn och vuxna.

Star Stable, Star Stable Entertainment
Star Stable är ett spännande onlinespel med 15 miljoner registrerade användare världen över, där äventyr, hästar och mysterier väntar på att upplevas.

VR-world
VR World erbjuder mängder av spel och upplevelser för alla åldrar i virtual reality. Ta en mysig dykning, vara cowboy i vilda västern, bergsklättring världen över och möt dina värsta mardröm. Upplev framtiden med virtual reality!

Frostbite
Frostbite är en spelmotor som möjliggör för spelteam runtom i världen att bygga avancerade och visuellt realistiska spel. Det är ett sätt att skapa ett gemensamt språk för alla Electronic Arts utvecklare och att dela och utveckla teknologi och kunskap mellan olika spelstudios. Frostbites spelmotor är ett verktyg för spelutvecklare inom all tänkbara discipliner såsom art, design, programmering, animation, artificiell intelligens, nätverk och UI. Vi vill ge spelskapare förutsättningarna att forma framtiden inom spel.

Goodbye Kansas Group
Goodbye Kansas Group skapar magi i gränslandet mellan film och datorspel. Med vår prisvinnande expertis inom VFX, CGI, Performance Capture, Digital Humans och animation, samt tidiga investeringar i nyskapande datorspelbolag, bygger vi unika upplevelser för alla plattformar. Vi är drygt 300 anställda och finns i Stockholm, Los Angeles, London och Hamburg

Valkyrie jam
Valkyrie jam är ett årligt game jam för kvinnliga spelutvecklare. Game jamet äger rum i Peetgården i Boden, i norra Sverige under sommaren. Förra året samlades 12 spelutvecklare inom olika discipliner såsom UX, design, art, musik/ljud och programmering för att under 10 dagar göra två olika spel. I år har eventet marknadsförts internationellt vilket har lett till deltagare från hela världen. All logi och mat täcks av eventorganisatören och på plats finns också ett avslappningshus med vedeldad badtunna och bastu. Ansökningsperioden brukar vara mellan januari och mars varje år.

DataTjej
DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av data och IT. Vi strävar efter att förbättra relationen och förståelsen mellan våra medlemmar och näringslivet, samt DataTjejer emellan. DataTjej anordnar event året om såsom medlemsevent, inspirerande föreläsningar och företagsevent där medlemmarna får chans att träffa företag i IT-branschen. Vi arbetar även med olika samarbeten för att främja, stötta och inspirera våra medlemmar. DataTjej är även känt för vår årliga konferensen där företag och medlemmar under fyra dagar får möjligheten att nätverka. Konferens 2019 har ägt rum i Umeå.

Female Legends
Female Legends är ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel. På Tidsvåg kommer man kunna prova Overwatch hos Female Legends och få veta mer om mentorskapsprogrammet Dorothy som vill uppmuntra tjejer och icke-binära att våga satsa på en karriär i spelindustrin.

PickaBoog
PickaBoog är ett arkadkabinett och spel där två spelare styr varsitt virtuellt finger på kabinettets skärm med styrspakar som finns in konstruktionens näsborrar. Kabinettets byggdes inför Retrospelsmässan i Göteborg 2018 och har byggts ut i diverse steg sedan dess. Kabinettet är konstruerat av Erik Einebrant som jobbar som forskare på RISE (Sveriges forskningsinstitut) och som bygger spel av varierande karaktär i och utanför sin forskartjänst.

Enbarr mac Lir
Enbarr mac Lir är ett racingspel där flera spelare rider på kontorsstolar, iklädda VR-headset, för att tävla om vem som kan komma först i mål på en virtuell bana. Spelet byggdes under Global game jam 2017, ett så kallat game jam där människor samlas och bygger spel från grunden under begränsad tid, typiskt en helg. Spelet byggdes av Erik Einebrant som är forskare på RISE och Erik Fagerberg som är spelutvecklare på Liseberg.

Automat
Automat är ett initiativ som går ut på att utforska världens många olika spelkulturer, att tänja deras gränser, att bryta mot deras normer och att söka efter nya sätt att spela och leka på. Detta gör vi genom inkluderande, experimentella evenemang som kretsar kring spel. Oavsett om du kan programmera eller inte, om du har spelat 100 spel eller 2 vill vi att du ska känna dig välkommen att utforska spelkultur tillsammans med oss. Kontakt: Kjell Håftén, oberoende spelutvecklare, Göteborg

Workshop med Micro:bits
Gunnar Oledal har med hjälp av en ansenlig mängd små mikrodatorer vid namn micro:bit skapat en interaktiv trådlös ljusinstallation som kan bäras på kroppen av besökarna/deltagare/gäster. Micro:bit är en spännande mikrodator försedd med en rad sensorer och förmågor. Gunnar jobbar med kreativa uttrycksformer med hjälp av teknologi.

Lär dig göra egna spel
Mårten Jonsson har drivit spelföretaget JMJ Interactive i mer än 8 år, med mer än 10 releaser. Även utbildare inom spelutveckling, och har jobbat med kurser, föreläsningar, seminarer, workshops, samt internationella projekt inom spelutbildning. Mårten kommer visa upp spel, samt berätta om hur man kan lära sig göra spel helt utan förkunskaper, i form av privata lektioner eller kurser.

Ultros
Niklas Åkerblad, konstnär och oberoende spelutvecklare, kommer att göra en kort demo av spelet Ultros – sidoscrollande plattforms-äventyr om att penetrera en rymddemons sarkofag och utforska dess uråldriga innanmäte;  en plats som svävar mellan dröm och verklighet, död och pånyttfödelse.

Utbildningar

Futuregames, Sthlm / Boden
Changemaker Educations kommer vara på plats och visa upp spelutbildningarna som samlas under Futuregames. Futuregames utsågs förra året till världens nästbästa skola för spelutvecklare.

LBS Kreativa gymnasiet, Göteborg
LBS Kreativa gymnasiet utbildar morgondagens spelskapare. En gymnasieskola i Göteborg där du kan lära dig bland annat spelgrafik och spelutveckling.

Yrgo, Göteborg
Yrgo drivs av Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Här finns spelutbildningen Game Programmer.

Foodmaker, Göteborg
Foodmaker är en utbildning om urban matproduktion och småskalig produktion. Foodmaker kommer att bjuda på mat till utställarna på plats.

Game Artists

Line Wintermark
Lars Printzén
Niklas Åkerblad / ElHuervo
Mario Prhat

DJ:s

DJ Monika
Monika Svensson har arbetat som DJ och arrangör sedan tidigt 90-tal. Hon genomför i snitt hundra spelningar per år som DJ Demonika och har varit jury-administratör för Manifestgalan, för vilken hon också var ordförande i kategorin Dans. Hon har också drivit Blendas DJ-skola i över 15 år.

DJ Gavana
Anna Gavanas har DJ:at både i Sverige och internationellt sedan mitten av 90-talet, drivit Sister Sthlm, Kvinnosaksklubben och Birdhouse samt skivbolaget Meerkat Recordings. Hon producerar även egen musik som Gavana och tillsammans med Pufferfisk och Bass Trolls.

DJ Anaya
Anna Öström har DJ:at sedan mitten av 90-talet, drivit DJ-kafeet Svaj, Sister Sthlm och varit medlem i P3 Guld juryn. Tillsammans med Gavanas har hon skrivit den uppmärksammade boken DJ-liv, om DJkulturens historia i Stockholm.

Streetdance

Xclusive Generation
Xclusive Generation är fyra dansare som är specialiserade i freestyle hiphop.

Mahan
Mahan är organisatör av United 4 HipHop – en stor danstävling som hölls på Frilagret i mars.

SpelBar Bonusnivå – After Work från kl 20:00

After Work – Nätverkande – Branschhäng… Kalla det vad du vill men på SpelBar träffas spelbranschen och trivs. Sedan starten 2004 har det alltid handlat om att träffas utan att känna jobbkrav. Möt kollegor och var social om du vill, sitt ensam i ett hörn eller häng på arkadmaskinerna. Det är din kväll i branschkollegors sällskap.

I samband med Tidsvåg slår vi upp dörrarna för en SpelBar Bonusnivå. Från 20:00 och framåt ses vi på Zamenhof tvärs över gatan för gemenskap, musik och annat fantastiskt. Välkommen! Mer info på: spelbar.com